A Drótszamár Kemping kiemelten szerencsés fekvésének köszönhetően abban az egyedi helyzetben van, hogy 20 km-es körzeten belül két Nemzeti Emlékhely is megtalálható, amelyek egy egynapos, kellemes, akár gyermekes családoknak is ajánlható kerékpáros túra keretében felkereshető.

A 2011 novemberében elfogadott Nemzeti Emlékhely törvény alapján a székesfehérvári Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely és a Katonai Emlékpark Pákozd kiérdemelte ezt a nagyon komoly minősítést.
A Nemzeti Emlékhelyek felkeresése egy könnyed kerékpáros kirándulás alkalmával igazán tartalmas, érdekes és szép napot tudnak biztosítani kedves vendégeinknek.
A Drótszamár Kemping kapujánál a kerékpárútra térve néhány km megtétele után feljuthatunk a Mészeg – hegyre, ahol az emelkedő fáradalmait a Katonai Emlékparkban pihenhetjük ki. Bringáinkat letámasztva megtekinthetjük az Emlékparkot, végignézhetjük a kiállításokat.
Időrendi sorrendben haladva elsőként az 1848-as Pákozd – Sukorói csata emlékmúzeumát, majd a sorkatonai szolgálat 136 évét tekinthetjük át. A XX. századi háborúk emlékpontján első világháborús barakkban és az eredeti lövészárokban érezhetjük át a háborúk katonáinak életét. A Látogató Központ a Békefenntartó kiállításnak és a mai magyar honvédséget bemutató tárlatnak biztosít helyszínt.  
Az Emlékpark területén több emlékmű és emlékpont található. A KEMPP és a Drótszamár Kemping közötti együttműködés jegyében folyamatban van a kemping vendégeinek szóló kedvezményes jegy kialakítása az Emlékparkba.
Külön aktualitása a kerékpáros túrának, hogy a Katonai Emlékparkban megismerkedhet a Katonai kerékpározás (az első és második világháborúban nagy létszámban szolgáltak kerékpáros katonák) történetével.
A kiállítások megtekintése mellett kellemes családi kikapcsolódásnak ígérkezik a repülőgép- szimulátor kipróbálása, a katonai sisakok, golyómellények felpróbálása, katonai eszközök, fegyverek kézbevétele.  
A hadtörténelmünket szemléletesen bemutató Nemzeti Emlékhely felkeresése hozzájárul a kempingezés teljesebbé, tartalmasabbá tételéhez, a történelmi ismeretek bővítéséhez, a közös élmények erősítéséhez.
A Katonai Emlékpark megtekintését követően újra nyeregbe pattanva indulunk tovább Székesfehérvár irányába, de a Mészeg – hegy hosszú lejtője előtt még érdemes a Doni Kápolnánál egy rövid időre megállni.
Utunkat jól kialakított kerékpárúton folytathatjuk Pákozd falun át, egészen Székesfehérvárig.  Fő célunk a másik Nemzeti Emlékhely elérése előtt útba ejthetünk néhány érdekes helyet, mint például az Aranybulla Emlékművet, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és környezetére, a Bányatavat vagy akár a Bory – várat.  
A Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhelyet a belváros szívében találjuk.
A koronázó és királyi temetkezési helyül szolgáló bazilikát Szent István építtette. Ennek maradványai és a Szent István-szarkofág bemutatására kialakított romkert és emlékhely nemzeti zarándokhely lett.
1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára készült el a romkert, amelyben a bazilika maradványait, kőfaragványait és a Szent István-szarkofágot mutatják be.
A szarkofág részére Lux Géza tervei alapján emelt mauzóleum és kőtár külső falait Madarassy Walter finom domborművei, az ablakokat Árkayné Sztehlo Lili üvegfestményei, a mauzóleum falait Aba Novák Vilmos történelmi seccója ékesítik.

A közel 40 km-es össztávolság a jól kialakított kerékpárutak, valamint a többszöri megállás miatt nem tűnik hosszúnak, azonban olyan programot biztosít, amely kevés helyen adatik meg. A vállalkozó szelleműek visszafelé választhatják az északi partot is, amely mintegy 10 km-rel hosszabb.