A Magyar Honvédség tűzkeresztségben történt születése, kialakulása szorosan összeforr a Velencei-tó északi partjával, Pákozd-Sukoró térségével. Az 1848. szeptember 28-29-i sorsfordító eseményeket számtalan emlékhely, emlékmű őrzi a térségben. Ha valaki a bringázást hadtörténeti ismeretekkel kívánja kiegészíteni, az alábbi lehetőségeket ajánljuk:

Világháborús és Millenniumi Emlékmű – Velence
A település lakói emlékművet emeltek a világháború áldozatainak.
Ugyanebben a parkban található a fából faragott millenniumi emlékmű is, mely a világháborús emlékművel szemben látható.
Mindkét alkotást virágokkal ültették körbe, mely csodálatos látványt nyújt.

Kopjafa – Sukoró
A Fő utcában található parkban álló kopjafa az 1848. szeptember 29-i Pákozd-Sukorói győztes csatának állít emlékművet. A kopjafától csak pár lépés a Református templom, mely a csatát megelőző tanácskozás helyszíne volt.

Sukorói Református Templom
A falu közepén emelkedik az 1832-ben épült, klasszicista stílusú református templom, ahol a pákozdi csata előestéjén (1848. szeptember 28-án) a haditanácsot tartották a fiatal Móga tábornok vezetésével.
A vita hevében az 1805-ből származó úrasztalára csapta le kardját Móga tábornok. Ennél az asztalnál mondta el Batthyány Lajos miniszterelnök is nagyhatású beszédét, amellyel a Habsburg-párti tiszteket is a forradalom eszméje mellé állította. A templomban nyaranta orgonahangversenyeket, a kultúrházban képzőművészeti kiállításokat rendeznek.

1848-as emlékmű – Kápolnásnyék
Polgármesteri hivatal előtti tér
1998-ban március 15-én került felavatásra az emlékmű a polgármesteri hivatal előtti téren.

I. Világháborús Emlékmű, Hősök tere - Kápolnásnyék
Eredetileg egyedülálló 3 méter magas oszlop, amely 1925-ben került felállításra a mai Hősök terén. Ezt az emlékművet felújították és átalakították 1993-ban. Két oldalszárnyat kapott, és ide kerültek elhelyezésre a II. Világháborús emléktáblák is. Ugyan itt, a téren került elhelyezésre 1992-ben, a II. Világháborús Emléksír és az 1956-os Kopjafa.

Szent István Király római katolikus templom és Hősök tere - Agárd
A Szent István Király római katolikus templom 1938-ra épült fel, 1963-tól plébánia. Alkotója Hesz János Mihály. (Gesztenye sor - Balatoni u. sarok)
A templom parkjában áll Hermann Zsolt Áldozat című bronzszobra és Tóth Attila akácfából faragott két kopjafája, melyet az önkormányzat 2007-ben emelt az 1956-os forradalom mártírjainak tiszteletére.

Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely
A pákozdi Mészeg – hegyen, az Obeliszk körül épült ki a Katonai Emlékpark, amely 2012-től Nemzeti Emlékhely. A Katonai Emlékpark látványosan és szemléletesen mutatja be a gazdag hadtörténelmünk 1848-tól napjainkig tartó időszakát. A közel kéthektáros területen, több kiállítási felületen több interaktivitást biztosító elem, emlékmű hozza szinte megérinthető közelségbe a hadtörténelmet, annak hőseit, kiemelkedő eseményeit. A Katonai Emlékpark néhány órás, színvonalas, tartalmas és hasznos időtöltést biztosít.  A Drótszamár Kemping és az Emlékpark között előkészületben van egy megállapodás, melynek alapján a kemping vendégei kedvezményes jeggyel látogathatják a Katonai Emlékparkot.

Doni Emlékkápolna
A Katonai Emlékpark és az Arborétum határán található Doni Emlékkápolna méltó módon állít emléket a második világháború legszörnyűbb eseményének. A 2011-ben felújított kápolna, valamint igényesen kialakított környezete megállásra készteti a mellette elhaladó kerékpárúton kerekezőket. A néma főhajtásunkat kiegészíthetjük a nemrég kialakított hangzópont tájékoztató szövegeinek meghallgatásával.

Honvéd Emlékmű – Pákozd
Az 1874. március 15-i országos felhívás eredményeként elkészült az emlékmű, melyet 1889-ben avattak fel. Az 1848. szeptember 29-i Pákozd-Sukorói csata emlékhelye az 1951. évi felavatástól különös szerepet töltött be a honvédelem eszméjének közvetítésében.