Millenniumi Park
A község Millenniumi Parkjában áll Vörösmarty Mihály mellszobra, amit a 2000. évben - születésének 200. évfordulója emlékére - állított Nadap Község Önkormányzata. A szobor Gulácsy Zsolt szobrászművész munkája és nagylelkű adománya.


Vörösmarty Mihály keresztelő medencéje
A Velencei-tó környéki településeket Vörösmarty Mihály szelleme lengi körül. Ezek közé tartozik Nadap község is, ahol a költőt keresztelték 1800. december 3-án.
Kápolnásnyéken született, élete folyamán sokat időzött és írt Velencén, Bence-hegyi pincéjében. A templom, ahol felvette a keresztséget már nem áll, a jelenlegi neogótikus templom mögött egy konzervált falmaradvány emlékeztet rá. A keresztelő medence viszont ma is megtekinthető a templomban.

Szintezési Ősjegy és Szintezési Főalappont
Nadapon van a térképészet és az építészet egyik legfontosabb meghatározójának, a magasság mérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontja, a Nadapi szintezési ősjegy. Ebből mindjárt kettő is van, az un. Adria feletti szint, valamint a később meghatározott Balti szint Főalappontja.
Azért települtek ide, mert ez a terület, a Velencei-hegység a Kárpát - medence legöregebb és legstabilabb képződménye. Minden ország saját tengerének közép szintjét határozta meg viszonyító magasságul, amit un. Felsőrendű szintezéssel telepítettek szét területükön és határozták meg tengerszint feletti magasságát. A másik a Balti szint, (Balti tenger szintje Kronstadtban) a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta, de meghonosodott az építészetben és a térképészetben is, nem kis kavarodást okozva, ugyanis a kettő között 63.5 cm magassági eltérés van. Mindkettő használatos ma is. Rendkívül szép környezetben fekszenek, közel egymáshoz, közkedvelt kiránduló helyen.