Bartók szobor
Kápolnásnyék község egy új szoborral gazdagodott 2003 nyarán.
Kupi László kezdeményezésére a Bartók utcai lakosok egy része elhatározta, hogy az utca közepén kialakított parkban saját költségén egy szobrot állít az utca névadójának.


Vörösmarty Emlékmúzeum
A 70-es út mentén, Velence és Kápolnásnyék között félúton, egy tábla mutatja az utat a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumhoz. Ebben, a nagy kerttel övezett házban nevelkedett a magyar romantika egyik legjelentősebb alkotója. A szülőház egyszerű vályogépület volt a mai faluban, nem maradt fenn. Ide a költő első életévében költözött a család. Itt töltötte gyermekéveit, ide járt haza a fehérvári gimnáziumból, később Pestről, apja 1817-ben bekövetkezett haláláig.
A dokumentumok között olvasható id. Vörösmarty Mihály levele, melyben szegénységi bizonyítványt kér a vármegyétől, hogy fia ösztöndíjban részesülhessen. A múzeum előtt márvány talapzaton áll Vígh Tamás szobrászművész alkotása: Vörösmarty Mihály mellszobra.

Vörösmarty Mihály szobra
2000-re a Millennium évfordulójára és Vörösmarty Mihály születésének 200. évfordulójára Kupi László és Magony Zsolt kezdeményezték a nagy költő szobrának felállítását, melyhez az Önkormányzat területet biztosított a volt Óvoda épületének lebontásával. A község közepén egy szép parkban került elhelyezésre nagy költő szobra, amelyet Vörösmarty Parknak neveztek el, s ma már a község egyik legkedveltebb pihenőparkja.

1848-as emlékmű
(Polgármesteri hivatal előtti tér)
1998-ban március 15-én került felavatásra az emlékmű a polgármesteri hivatal előtti téren.

I. Világháborús Emlékmű, Hősök tere
Eredetileg egyedülálló 3 méter magas oszlop, amely 1925-ben került felállításra a mai Hősök terén. Ezt az emlékművet felújították és átalakították 1993-ban. Két oldalszárnyat kapott, és ide kerültek elhelyezésre a II. Világháborús emléktáblák is. Ugyan itt, a téren került elhelyezésre 1992-ben, a II. Világháborús Emléksír és az 1956-os Kopjafa.

Ásvány és ősmaradvány kiállítás
A Kupi család ásvány és ősmaradvány gyűjteményét bemutató kiállításban nagyon sok természeti csoda látható, amelyek a múlt élővilágába és a kőzetek és kristályok csodálatos képződményeibe nyújtanak betekintési lehetőséget.