Velencei - tavi Madárrezervátum
A rezervátumban és annak határában mintegy 150-200 hektár kiterjedésű, közel összefüggő úszóláp terület található.
A védett terület kiterjedése 559 hektár, ebből fokozott védelemre tervezett 25 hektár.
A madárrezervátum a Velencei-tó nyugati területét érinti. Ezen a területen csak úgy adnak el ingatlanokat, hogy azok a nádhasznosítással foglalkoznak.

Madárdal Tanösvény
A Velencei –tó partján, a Dinnyési Fertő mellett található a Madárdal Tanösvény. Harminc kihelyezett tábla mutatja be a környék növényeit, állatait, kultúrtörténeti érdekességeit.
A Tanösvény 15 km hosszú bemutató útvonala három részből áll: Müller István túra, Szikes túra és Tóparti túra.
A tanösvény több pontján angolul és magyarul “megszólaló” hangos táblák segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók szolgálják. A tanösvényen található 30 nagyméretű festmény, amelyek a térség növényeit, állatait, geológiai és kultúrtörténeti érdekességeit mutatják be művészi igényességgel.

Dinnyési Fertő
Gárdonyhoz tartozó Dinnyés nyugati határában helyezkedik el a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület. A nagyobbrészt nádassal borított vadvízországban számtalan védett növény és állat él.
A fertő szó eredeti jelentése ingovány, mocsár, süppedékes terület. Ezek jellemzőek a Dinnyés határában található tóra is. A vasúti töltés megépítése előtt a Fertő még közvetlen kapcsolatban állt a Velencei-tóval. A töltésről és a védett terület határán felállított toronyból jól megfigyelhető az elmocsarasodó tavon kialakult élővilág.