A Velencei-tó kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályozásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. A tó mintegy 26 négyzet kilométernyi felületének harmadát borítja nádas. A sekély, átlagosan 1,5 méteres mélysége, valamint a napsütés hatására Európa egyik legmelegebb tava. Sok pozitív tulajdonsága mellett azonban számos veszélyt is rejt a vízterület.

 A Velencei-tó jó néhány csapdát rejt. Kezdve az úszó szigettől a buzgárok okozta mélyedésekig. Az úszó szigettel, mint jelenséggel a fürdőzők nem találkoznak, mert az a tájvédelmi területhez köthető, de ha véletlenül csónakkal betéved bárki, a helyenként focipálya nagyságú úszó természeti képződmény könnyen elzárhatja a továbbhaladás lehetőségét. Buzgárok - más néven befolyások- okozta mélyedések leginkább Velence térségében keletkeztek a tóban. A fel-feltörő termálvíz akár két méteres mélyedést is képes produkálni a víz alatt. A jelenség inkább télen látható, amikor mindenhol befagy a tó vize, csak a buzgárok felett nem. Nyáron a fürdőzők számára jól látható módom megjelöli a tófelügyelet a mélyedéseket, nehogy valaki belelépve balesetet szenvedjen.
A vízi járőrök a maguk részéről mindent megtesznek a nyaralók biztonságáért. Két szolgálati hajójukkal, hétvégén is állandó készenléttel, akár öt percen belül a bajba jutottak segítségére tudnak sietni.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladata minden év április 1-től október 31-ig a vihar előrejelző szolgálat működtetése a Velencei-tavon.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta többször frissülő információkat szolgáltat a Velencei-tavon szolgálatot teljesítő járőröknek. Mint mondják, rendkívül pontosak a kapott prognózisok. A szélirány, szélerősség, a vihar várható érkezése mind olyan plusz információ, amit jól tudnak kamatoztatni akár a megelőzésben, akár a mentésben. A II. fokú viharjelzést a vihar tényleges érkezése előtt egy órával legtöbbször már lehet látni. Így mindenkinek elég ideje van elhagyni a tavat, hiszen ez már az a fokozat, amikor ember egyáltalán nem tartózkodhat a vízen.
A meglévő két viharjelző mellett 2012 tavaszán egy harmadikat is üzembe helyeztek a pákozdi Szúnyog-szigeten, és segélyhívó rádiórendszert építettek ki. Lehetővé vált, hogy kiépített monitoring-rendszeren keresztül a gárdonyi vízi rendészeti őrs folyamatosan nyomon kövesse a viharjelzők állapotát, és így időben felkészülhessen egy esetleges bevetésre.
A biztonság fokozása érdekében a szezonkezdésre információs táblákat helyeznek ki a strandokon, ezeken arról tájékoztatják a fürdőzőket, hogy a viharjelzők bekapcsolásakor mi a teendőjük
 

A jelzésképek jelentése a következő:

 • Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) – percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. Ekkor a várható széllökések óránként 40-60 kilométer sebességet érhetnek el.
 • A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) – percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos. A II. fokú viharjelzés esetén a széllökések ereje meghaladhatja az óránkénti a 60 kilométert.

A mielőbbi tájékoztatás érdekében elindítottak egy fejlesztést, amelynek alapján okostelefonnal folyamatosan nyomon lehet követni a viharjelzés aktuális állapotát.A Velencei-tó Portál oldalon az aktuális helyzetet láthatja.
A viharjelző állomások a Drótszamár kempingből nézve, jól látható helyen, a pákozdi Mészeg-hegyen, valamint Agárdon kerültek elhelyezésre. A harmadik viharjelző a velencei szakaszon található.
Az éjszakai fürdőzés minden bizonnyal kellemes, ámde tilos a tavon!

A BALESETEK ÉS VÍZBEFULLADÁSOK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN KÉRJÜK, FOGADJÁK MEG TANÁCSAINKAT!

Természetes fürdővízben fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott lehet, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.
Tilos fürdeni:

 • hajóútban;
 • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
 • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;
 • egészségre ártalmas vizekben;
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
 • ahol azt tiltó tábla jelzi.Folyamatosan figyeljék a viharjelző rendszert és időben térjenek vissza a partra.
Kérjük, hogy a tiltó rendelkezés hatálya alá tartozó vízterületeken saját biztonságuk érdekében ne fürödjenek!

Jó tudni, hogy aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
 

Hasznos tanácsok:

 • Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!
 • Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
 • Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
 • Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!
 • Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!
 • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
 • Mindig vegye figyelembe és tartsa be a viharjelző szolgálat – ahol található – által adott jelzéseket!
 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!
 • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
 • Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejest ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!
 • A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!
 • Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön vagy szárítkozzon meg!
 • Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
 • Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
 • Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!      
 • A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
 • A fürdőhely határait a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50×50cm-es bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken „120 cm” feliratú táblával jelölik.
 • A fürdési tilalmat 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával jelölik.

Gyermekeink védelmében:   

 • Hat éven aluli és úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet a szabad vizekben!
 • Gyermeket még a vízparton sem hagyunk felügyelet nélkül!
 • Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.
 • Úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.
 • Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak vagy csússzanak a vízbe.